Agressieve katten
Ik krijg regelmatig vragen over agressie bij katten. Waar komt die agressie vandaan, maar nog belangrijker wat kan je eraan doen?
1. Agressie door ziekte en pijn.
De eerste stap bij behandeling van agressie is een bezoek aan de dierenarts. Katten kunnen bijvoorbeeld van kiespijn of artrosepijn zoveel last hebben dat ze erdoor geïrriteerd raken en bij aanraking uithalen of bijten. Ga je zelf maar na, als je weken/maanden met pijn loopt word je daar ook knap sacherijnig van. Een kat kan ziek zijn of pijn hebben zonder dat je dat in de gaten hebt. Katten kunnen dat heel goed verbergen. Het enige wat je dan soms merkt is agressie. Maar ook veel slapen, veel plassen/drinken, een mottige vacht, veel miauwen en onrustig zijn kan veroorzaakt worden door pijn en ziekte. Ook plotseling veranderend gedrag zoals ineens heel aanhalig worden of juist afstandelijk worden en zich terugtrekken, is een teken dat er iets (medisch) aan de hand kan zijn. Heb je een oudere kat (boven 7 jaar) dan is het raadzaam om jaarlijks je kat te laten onderzoeken door de dierenarts. In deze folder lees je daar meer over.
2. Spelagressie
Katten kunnen soms ineens tijdens het spel in je handen bijten. En er zijn ook katten die, als je nietsvermoedend op de bank zit en je met je handen beweegt ineens (uit een hinderlaag) bovenop je handen springen. Zij doen dit bij voorkeur ook bij je bezoek dat meestal niet waarderen. Dat kan ook te maken met een gebrekkige socialisatie gedurende de kittentijd (zie punt 6). Zorg dat je altijd met een hengel speelt zodat ze niet de kans krijgen in je handen te bijten. Ook overprikkeling kan een rol spelen. Daarvoor moet ik als gedragsdeskundige de kat(ten) observeren.
3. Aai-agressie
Wat ik ook vaak hoor is dat katten “ineens” uithalen als je ze aait. Veel katten houden eigenlijk niet zo van aaien. Het is meer een mensending. Wij willen katten graag aanraken terwijl katten dat onderling helemaal niet doen. Katten geven aan dat ze klaar zijn met dat aaien door met hun staart te zwaaien, met hun oren te draaien en worden de pupillen groot. Als je dan niet stopt met aaien kunnen katten uithalen. Maar aaien kan ook pijnlijk zijn zoals in punt 1 beschreven. Een kat met artrose kan dan uithalen omdat in zo’n geval aaien pijnlijk is.
4. Agressie door angst
Een angstige kat zal in de meeste gevallen zich verstoppen, weglopen of dreigen, maar in het uiterste geval kan een bange kat ook aanvallen. Aanval is de beste verdediging. Zeker als dat het gewenste effect heeft en de kat daarna met rust gelaten wordt.
5. Agressie door straffen
Helaas zijn er nog steeds mensen die hun kat straffen. Dat doen ze doormiddel van wegduwen, schreeuwen, NEE roepen, iets naar de kat gooien, de kat optillen, een tikje geven, natspuiten enz. Straffen helpt niet, integendeel je kat kan er bang van worden en het schaadt jouw band met je kat. Je kat vertrouwt je niet meer en kan zelfs agressief naar jou toe worden. Kijk altijd naar waarom je kat iets doet. Een kat doet nooit iets om te pesten, ongehoorzaam of ondeugend te zijn. Zoek altijd naar een manier om te zorgen dat je kat kan doen wat hij graag wil maar wel op een manier die voor jou als eigenaar acceptabel is. Meer weten? Neem contact met mij op.
6. Agressie door frustratie
Katten leren, als het goed is, in de kittentijd omgaan met frustratie. Ze leren bijvoorbeeld van hun moeder al met ca. 4/5 weken dat er niet altijd melk beschikbaar is. Moeder laat haar kittens af en toe even alleen (in de natuur zou ze zelf weer op jacht gaan). Kittens leren zo dat moeder ook weer terugkomt om ze te zogen, maar dat ze soms even moeten wachten. In de 8e t/ 16e week leren kittens ook omgaan met nestgenootjes. Ze leren dat als je je zusje te hard bijt tijdens het spel, je zusje gaat gillen en niet meer met je wil spelen. Kittens die korter dan 16 weken bij hun moeder zijn gebleven kunnen daardoor slechter omgaan met frustratie. Als het te lang duurt voordat je het voerblikje open maakt en het eten in hun bakje doet, kunnen deze katten soms agressief worden en in je benen bijten uit puur ongeduld en frustratie. Ook kennen deze katten hun grenzen niet en slaan ze door in hun spel of worden agressief als ze hun zin niet krijgen. Hoe je hiermee om kunt gaan hangt van de situatie af. Neem hiervoor contact met mij op.
Heb jij een kat die soms of misschien wel vaak agressief is? Blijf er niet mee zitten. Neem vrijblijvend contact met mij op.