fbpx
Daarom

Gedragstherapie

Mensen nemen vaak een kat omdat ze behalve lief en mooi zijn ook de naam hebben makkelijke huisdieren te zijn. Niets is minder waar. Katten hebben een complexe persoonlijkheid. De oorzaak ligt o.a. in het feit dat ze behalve roofdieren ook zelf prooidieren zijn. Als ze op jacht gaan moeten ze nauwlettend in de gaten houden of ze zelf geen gevaar lopen. Dat maakt dat ze snel angstig kunnen reageren en op de vlucht slaan als ze het niet vertrouwen. Ook laten ze geen pijn of ziekte zien, zwakte maakt ze immers een makkelijke prooi voor grotere roofdieren. Door "in de huid" van je kat te kruipen en door hun ogen de wereld te bekijken kun je veel gedragsproblemen oplossen. Gedragstherapie kan daarbij enorm helpen.

Lees mijn blog artikelen

Ben je op zoek naar tips op het gebied van katten gedrag? Ik schrijf regelmatig informatieve blog artikelen met veel achtergrond informatie praktische tips.

Ik kan je helpen

Wanneer Purrfect Pet Service

Ik help je graag om jouw én je kat weer gelukkiger te maken! Met onderstaande problemen kan ik je in ieder geval helpen. Staat jouw vraag of probleem er niet bij? Neem dan even contact op.
Er zijn verschillende vormen van onzindelijkheid. Sproeien, in huis plassen of in huis poepen. De eerste stap is om een medische oorzaak uit te sluiten, daarom adviseer ik altijd de kat door de dierenarts te laten controleren. Als de kat gezond is kan er gedacht worden aan een gedragsprobleem. Een huisbezoek is dan noodzakelijk zodat ik de kat kan observeren in zijn eigen omgeving om de oorzaak van de onzindelijkheid te achterhalen.
Agressie is een vaak voorkomend probleem bij katten. De agressie kan zich richten op andere katten die in huis wonen. Daarvoor is snel ingrijpen noodzakelijk om escalatie te voorkomen. Zet de agressieve kat in ieder geval apart en maak een afspraak met mij. Katten die bezoek of kinderen aanvallen moeten ook zo snel mogelijk geholpen worden want beten of krabletsels van katten kunnen nare infecties bij mensen veroorzaken.
Een kat die bang heeft geen goed welzijn. Een katteneigenaar ziet het vaak niet als een probleem, want hij/zij heeft zelf geen last van het gedrag, maar sneu is het wel. Er zijn katten die bang zijn voor geluiden, vreemde mensen, de dierenarts, de trimster, kinderen enz. Er zijn allerlei manieren om er voor te zorgen dat een kat minder angstig wordt door de kat mogelijkheden aan te reiken om er beter mee om te gaan. Daardoor wordt de angst vaak veel minder of verdwijnt zelfs.
Krabben hoort bij het natuurlijk gedrag van katten. Ze doen dit om verschillende redenen zoals geursporen afgeven, stress reduceren of om zich eens lekker uit te rekken. Normaal gesproken zou een kat hiervoor een boom gebruiken, maar in huis staan meestal geen bomen. Daarom kiezen ze ervoor om aan het behang, meubels of tapijt te krabben. Vindt je dat geen goed idee dan zullen er krabpalen en andere krabmogelijkheden in huis gehaald moeten worden. Maar wat, de keuze is reuze en waar moeten die krabpalen dan staan. Ik kan je daar advies over geven zodat je meubels en behang netjes blijven.
Katten houden niet van veranderingen. Ze willen het liefst dat alles altijd hetzelfde blijft. Maar wat als je een baby krijgt, gaat verhuizen, er een nieuwe man of vrouw in je leven komt waar je mee wilt samenwonen of je wilt je huis verbouwen? Ik kan je advies geven over waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je kat daar zo min mogelijk stress van ondervindt.