Afvallen, goed voornemen 2016?

afvallen weegschaal

 

 

 

 

 

Het nieuwe jaar is weer begonnen en veel mensen hebben dan ook goede voornemens.
Daarbij staat afvallen vaak boven aan het lijstje. Meestal strandt dit goede voornemen in de loop van de maanden. Dat komt omdat mensen er niet goed over na denken hóe ze dat doel willen gaan bereiken. Ze hebben géén stappenplan.
Er zijn ook veel honden en katten te zwaar en als je wilt dat je huisdier afvalt heb ik een stappenplan gemaakt om je te helpen om dat doel te bereiken.

Maar allereerst hoe weet je of je kat of hond te dik is?afvallen kat en hond score
1. Als je hond/kat veel slaapt
2. Als je hond/kat weinig beweegt
3. Als je de ribben niet goed kunt voelen
Het schema hiernaast laat zien hoe een te dikke hond/kat eruit ziet

Wat opvalt in dit schema is dat de taille bij 4. en 5. ontbreekt en er een hangbuikje ontstaat.

De gevolgen van zwaarlijvigheid laten zich raden.
Er is meer kans op o.a. gewrichtsproblemen, hart- en vaatziekte en suikerziekte.

Wat is nu de oorzaak?
Het begint vaak bij een castratie of sterilisatie, waarbij de hormonen huishouding veranderd en het dier minder voeding nodig heeft. Als je de voeding dus niet aanpast kan je dier te dik worden.
Natuurlijk spelen te weinig beweging en verkeerde of te veel voeding de belangrijkste rol.

Stap 1: Wegen
Heb je met het bovenstaande schema geconstateerd dat je hond/kat te zwaar is, ga eerst eens wegen. Meten is weten!
Bij iedere dierenarts staat een weegschaal in de wachtkamer en daar kun je dus zo naar binnen lopen om je hond te wegen.
Je kunt met de kat op je eigen weegschaal gaan staan en je eigen gewicht eraf trekken of je kat in een mandje op je weegschaal zetten en het gewicht van het mandje eraf trekken.

afvallen weegschaal

Stap 2: Streefgewicht bepalen
Dat is een lastige. Elk dier is anders. Je kunt het beste overleggen met je dierenarts, wat voor jou dier het beste gewicht is. Als je weer een taille gaat zien en je dier wordt actiever en speelser dan ben je op de goede weg. Het is voor jou als eigenaar wel goed om een streefgewicht vast te stellen want dat zorgt dat je een doel voor ogen hebt.

Stap 3: Soort voer bepalen
Het is belangrijk om goed voer te geven. Het zelfde voer geven maar dan minder en aanvullen met sperziebonen is een veel gehoord advies. Toch is dat niet zo goed. In compleet voer (brokken) zit alles wat je dier nodig heeft dus als je daarvan minder geeft krijgt hij, behalve minder calorieën, ook minder mineralen en vitaminen en die heeft je dier wel nodig. Beter kun je op voer overgaan die speciaal bedoeld is om af te vallen. Daar zit alles in en is aangevuld met extra vezels om het hongergevoel tegen te gaan.
Stap geleidelijk (in een week) over zodat je dier kan wennen aan het nieuwe voer. Soms gaat het niet makkelijk, maar er is van hetzelfde voer ook blikvoer, zodat je wat kunt mengen om het eten te stimuleren.

Stap 4: Hoeveelheid voer bepalen
Op de verpakking staat een aanbevolen dosering. Dat is een richtlijn en is afhankelijk van de energiebehoefte van het dier en de hoeveelheid beweging die ze hebben. Je kunt daar een beetje mee spelen of overleg eventueel met de dierenarts.

Stap 5: Regelmatig wegen
Weeg, vooral in het begin, regelmatig, bijvoorbeeld 1 x per week om te controleren of er inderdaad gewichtsafname plaatsvindt. Denk daarbij niet dat je dier kilo’s of zelfs maar ponden verliest. In verhouding gaat het maar om kleine hoeveelheden en gaat het in onze ogen heel langzaam.
Het mag ook niet te hard gaan. Bij dierenartsen kan je vaak (gratis) een afvalprogramma volgen met de assistente, die je kan helpen. Dat kan ook telefonisch, want met een hond loop je makkelijk even langs, maar voor katten ligt dat anders.

Stap 6: Bewegen
Net als bij mensen is bewegen zeer belangrijk of eigenlijk onmisbaar. Zonder meer beweging bereik je ook met goed voer geen blijvend resultaat.
Overdrijf het niet, ineens 2 uur gaan wandelen met een hond, die door zijn gewicht met een kwartier al buiten adem was is natuurlijk onverstandig, dus bouw het langzaam op. Kijk naar je hond en wees creatief. Ook zoekspelletjes doen in het bos, door wat brokjes te verstoppen, kost energie. Loop in het begin wat vaker korte stukjes dat helpt je dier om conditie op te bouwen. Uiteindelijk kan je misschien ook gaan fietsen met je hond naast je.
Katten zijn dol op jaagspelletjes, maar ze zijn snel klaar met spelen. 5 minuten achter elkaar spelen is al veel. Maar met een paar keer per dag 5 minuten kom je ook een eind.
En het gebruik van een voerbal voor het geven van het eten is eigenlijk een must. Ook voor de hond kun een voerbal inzetten, in plaats van het voer in een bak geven. Zet ze maar aan het werk.

Stap 7: Hou vol!
Yes, je bent op de goede weg, de eerste 6 stappen zijn gezet en als het goed is zie je op de weegschaal al de eerste resultaten. Nu komen de valkuilen.

  • Het bedelen: hoe weersta je die smekende blik?
    Neem wat voer af van de dagelijkse hoeveelheid en bewaar die voor deze momenten. Ook zijn er speciale snoepjes met heel weinig calorieën die je voor deze momenten achter de hand kunt houden.
    Verdeel het voer over meerdere porties per dag in plaats van 1 of 2 keer per dag.
  • Het gaat zo langzaam, het heeft geen zin!
    Dat klopt, het gaat in onze ogen langzaam, want in verhouding van hun lichaamgewicht gaat het om grammen, waar het bij ons om kilo’s zou gaan. Maar het is voor de gezondheid van je dier en je wilt niet dat hij straks door zijn poten zakt omdat hij te zwaar is. Dus…..
  • Huisgenoten, mensen op straat of vrienden willen je dier verwennen en stoppen ze van alles toe. Leg van tevoren uit dat je dier aan het afvallen is en dat er echt niks gegeven mag worden.

Stap 8: Resultaat.
Gefeliciteerd, als alles goed is, heb je resultaat geboekt en zal je dier weer slank en fit door het leven gaan. Denk niet dat het met 2 maanden al zover is, denk eerder aan 8 tot 12 maanden.

Heb je hierover nog vragen, mail me gerust op info@purrfectpetservice.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *