fbpx

Zoals elk jaar kreeg ik van de RDW de melding dat mijn auto weer APK gekeurd moest worden. En ook al doet mijn auto het prima, het is verplicht dus maakte ik een afspraak met de garage. Die keken mijn auto helemaal na. Meestal is er niks aan de hand en komt mijn oude beestje prima door de keuring, maar deze keer waren er toch wel wat dingen aan de hand. De remschijven moesten vervangen worden en er zat een lekje in de uitlaat. De remmen zijn een belangrijk onderdeel van de auto en je moet er niet aan denken dat ze niet goed werken als je opeens hard moet remmen, voor een overstekende kat bijvoorbeeld. Dat ze niet goed zijn merk je vaak pas als het te laat is. Ook de uitlaat kon gerepareerd worden omdat het maar een klein gaatje was en er hoefde niet gelijk een hele nieuwe uitlaat onder, die behoorlijk veel geld kost. Al met al was ik € 400 kwijt, maar het zij zo. Ik kan weer veilig de weg op.

Je kunt een kat natuurlijk niet vergelijken met een auto, maar er zijn wel overeenkomsten. Naarmate een kat ouder wordt kunnen er ook allerlei kwalen ontstaan. Ouderdomskwalen zeggen ze dan. Maar die kwalen kunnen wel pijn, misselijkheid, zwakte en ellende geven. Katten kunnen dat erg goed verbergen. Ze zijn van oorsprong jagers, maar het zijn zelf ook prooidieren. Zaak dus voor de kat om niet te laten merken dat je ziek of zwak bent. Vaak als de klachten te erg worden en de kat ze niet meer kan verbergen ben je eigenlijk al te laat en heeft de kat vaak al maanden en soms jaren pijn en ellende achter de rug.

Er zijn een aantal veel voorkomende klachten bij ouder wordende katten:

  • Te snel werkende schildklier
  • Artrose
  • Hoge bloeddruk
  • Hartklachten
  • Nierfalen
  • Diabetes
  • Gebitsproblemen

Te snel werkende schildklier
Het kan gebeuren dat het begint met een te snel werkende schildklier, waarbij de stofwisseling te snel gaat. De kat wordt onrustig, vermagert ondanks een grote eetlust en de vacht wordt dof. De bloeddruk stijgt, waardoor het hart het zwaar krijgt en aangezien het hart een spier is wordt die spier dikker waardoor de hartwerking verstoord raakt. De nieren, die het bloed zuiveren, maar ook een belangrijke rol spelen bij het meten en regelen van de bloeddruk raken overbelast en kunnen hun taak, het zuiveren van het bloed, niet meer goed uitvoeren. De gifstoffen worden niet meer goed afgevoerd en de kat gaat veel drinken en plassen en wordt ziek. Door de hoge bloeddruk kunnen er kleine bloedvaatjes knappen waardoor een kat plotseling blind kan worden, een epileptische aanval kan krijgen, een bloedpropje in de hersenen enz. Dit horrorscenario wil je natuurlijk niet als eigenaar.

Artrose
Artrose komt heel veel voor bij oudere katten. Sterker nog, wist je dat 60% van de katten boven de 6 jaar last heeft van artrose, bij katten boven de 10 jaar is dat 70% en boven de 12 jaar zelfs 90%. Ongelooflijk he? Het begint vaak met veel slapen of liever gezegd liggen. Want het lopen doet pijn. Ze springen niet meer op de bank of het bed, terwijl ze dat voorheen altijd wel deden. Hun vacht wordt wat klitterig, want jezelf wassen en je in allerlei bochten wringen lukt niet meer. Sommige katten staan wat moeilijk op of lopen stram, maar meestal zie je niets aan ze. Pijn laten zien, maakt kwetsbaar dus dat doen katten liever niet. Aan de artrose zelf kun je niet veel doen maar pijnstilling geven kan wel. Vraag ernaar bij je dierenarts. Ook als de tekenen niet zo duidelijk zijn maar je kat is bijvoorbeeld 12 jaar dan zou je eens een paar weken pijnstilling kunnen geven. Vaak zie je dat zo’n kat ineens veel actiever wordt. Hij had dus pijn.

Diabetes
Bij dikkere katten komt nogal eens diabetes voor en dat betekend 2x per dag insuline spuiten. Je kat op een gezond gewicht houden kan dit voorkomen. Dit kan je o.a. doen door je kat natvoer te geven (daar zitten minder calorieën in) en in beweging te houden door regelmatig te spelen en de voeding aan te bieden in voerpuzzels.

Gebitsproblemen
Een slecht gebit kan heel veel pijn geven. Katten kunnen hier heel onaardig van worden tegen mensen, maar ook tegen andere katten in het huishouden. Ze kwijlen vaak, eten slordig, wrijven overal tegenaan vanwege de pijn of ruiken niet lekker uit hun mond. Vaak blijkt dat er allerlei tanden en kiezen los zitten en de boel flink ontstoken is. En dat soms al jaren, arme katten.

Hoe kan je voorkomen dat je kat onopgemerkt rondloopt met pijn en/of ziekte?

Door minimaal 1x per jaar naar de dierenarts te gaan en een bloed- en urineonderzoek te laten doen en te testen of de schildklier, nieren, lever en glucose waarden goed zijn. Bovendien is een bloeddrukmeting heel belangrijk. Maar met een kat naar de dierenarts gaan zonder dat deze klachten heeft vinden de meeste mensen niet nodig. En dat begrijp ik best. Zelf ga je ook niet naar de dokter als je geen klachten hebt toch? Maar vrouwen laten wel uitstrijkjes doen en laten de borsten controleren op borstkanker, mannen krijgen tegenwoordig een bloedonderzoek voor prostaatkanker en boven een bepaalde leeftijd valt er een oproep op de mat om mee te doen aan een onderzoek voor darmkanker. Preventieve zorg is het beste wat je kan doen. Er snel bij zijn kan erger voorkomen en ook kosten besparen. In deze folder (bron: www.fwf.nu) vind je meer informatie wat een seniorencheck voor katten inhoudt.

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Eigenaren, dierenartsen, assistentes en verzorgers zien het meestal niet, ze verbergen hun pijn tot het niet meer uit te houden is. Ik heb het al zo vaak gezien.

Lieve katteneigenaren. Ga alsjeblieft elk jaar met je oudere kat (7+) naar de dierenarts zodat je zeker weet dat je kat niet onnodig lijdt. Het is niet om de kas van de dierenarts te spekken maar om kattenleed te voorkomen.

Plaats een reactie