fbpx

9 tips om je kat te helpen tijdens hete zomerdagen

De temperatuur waarbij katten zich het prettigst voelen noem je “de temperatuur neutrale zone”(TNZ). Bij katten ligt dat tussen de 35 en 38 graden Celsius. Bij die temperatuur gebruiken ze het minste energie. Zodra het boven de 38 graden wordt gaat een kat energie verbruiken om zichzelf af te koelen. Bij mensen ligt de TNZ rond de 18-21 graden. De bontjas van een kat beschermd hem/haar zowel tegen kou als tegen de warmte. Katten hebben dus niet snel last van de warmte, het zijn immers van oorsprong woestijndieren, maar er zijn wel wat individuele verschillen. Alleen via de pootjes kunnen ze wat warmte kwijt, maar dat is maar minimaal. Ook gezondheid, gewicht en leeftijd hebben invloed op de manier waarop katten omgaan met de warmte. Ik geef je 8 tips om je kat te helpen tijdens hete zomerdagen.

1. Voldoende ventilatie
Leeft je kat voornamelijk binnen, zorg dan voor voldoende ventilatie in huis. Van de warmte zal je kat dus niet zoveel last hebben, maar frisse lucht is wel belangrijk. Zet dan vooral een raampje open aan de kant waar de zon niet op staat.

2. Vers drinkwater
Zorg ervoor dat je kat op verschillende plaatsen in huis de beschikking heeft over vers drinkwater. Als je verschillende soorten aanbied (bronwater, kraanwater of regenwater) kan je kat zelf kiezen. Soms hebben katten een specifieke voorkeur en daar kom je pas achter als je ze  de keuze geeft. 

Gebruik schalen of kommen van minstens 20 cm. Zo voorkom je dat de snorharen tegen de zijkant van de bakken komen (dat geldt ook voor etensbakjes), dat vindt katten niet prettig. Denk daarbij ook dat je de bakken op verschillende hoogtes plaatst. Katten voelen zich veiliger wanneer ze wat hoger zitten. 

3. Kattenijsjes
Maak eens ijsklontjes van het kookwater van vlees of vis. Als je af en toe zo’n ijsklontje in het water doet krijgt het water een lekker smaakje en is wat kouder. Wie weet vindt je kat dat wel heel lekker. Maar zorg ervoor dat je kat een keuze heeft en zet bakjes met en zonder smaakje neer. 

4. Zet de waterbakjes op de juiste plek
Zet het water nooit naast het eten. Katten drinken 30% meer als het water niet naast het eten staat. Dat is echt onderzocht en ik heb het zelf ook uitgeprobeerd bij mijn oppaskatten. Uit het bakje wat niet naast het eten stond, werd veel meer gedronken.

Zet de waterbakjes niet in een hoekje of tegen de muur maar bij voorkeur 20 cm van de muur af. Katten willen graag de omgeving in de gaten houden tijdens het drinken en dat gaat niet als het bakje tegen de muur staat. 

5. Natvoer
Geef je kat (extra) natvoer. In natvoer zit 75% water dus krijgen ze met het eten gelijk extra water naar binnen. Mensen zijn soms huiverig om natvoer in de zomer te geven omdat het snel bederft maar als het voer uitgedroogd is of niet meer lekker zal je kat het echt niet eten. Geef desnoods wat kleinere porties over de dag verdeeld. 

6. Koelmat of niet?
Er zijn koelmatjes te koop, maar in de praktijk zie je dat katten hier weinig gebruik van maken. Ze hebben het niet gauw te warm en zo’n koelmatje is dan weer gauw te koud voor een kat. Zonde van je geld. Katten kunnen soms wel op een glad oppervlak gaan liggen zoals een plavuizen vloer, laminaat of zeil. Dat voelt wat koeler aan dan tapijt of een kleedje. Laat ze vooral zelf een keuze maken waar ze willen liggen. 

7. Laat je kat(ten) gewoon naar buiten
Kunnen katten naar buiten? Laat ze dat vooral gewoon doen. Ze zoeken vanzelf wel een plekje in de schaduw onder een struik of boom als ze daar behoefte aan hebben. 

8. Smeren maar!
Zoals gezegd zorgt de vacht van een kat voor isolatie tegen kou en warmte. Je hoeft daarom ook niks aan de vacht te doen, behalve het schoon, klit en vilt vrij te houden, maar dat spreekt voor zich. Katten met een lichte huid zijn wel gevoeliger voor zonnebrand. Vooral de oorpunten kunnen verbranden door de zon(huidkanker). De oorpuntjes en eventueel de neusrug, die is vaak ook dun behaard,  kun je insmeren met speciale zonnebrandcrème voor dieren. Gebruik geen crème voor mensen, daar zit meestal zink in en dat is niet gezond voor katten als ze het oplikken. 

9. Oververhitting
Als je kat gaat hijgen, braken, diaree heeft of gaat kwijlen, schakel dan de dierenarts in. Oververhitting is levensbedreigend maar het komt gelukkig bij katten niet vaak voor. Wat je in ieder geval nooit moet doen is natte doeken op een kat leggen. Daarmee verstoor je de natuurlijke bescherming die de vacht geeft tegen de warmte. 

Geniet van het mooie weer en ik wens je een fijne zomer samen met je kat(ten)!

Plaats een reactie