Alles over het krabgedrag van jouw kat
Hoe kan ik het krabgedrag afleren? Die vraag wordt regelmatig gesteld als een kat zijn nagels heeft gezet in een splinternieuwe bank. Het antwoord is heel makkelijk: NIET. Je kunt het niet afleren, want het is natuurlijk gedrag voor een kat.
Wat is de functie van krabben?
- Vaak wordt gezegd dat het is om de nagels te scherpen. Dat klopt niet helemaal, de nagels zijn al scherp maar er zitten hoesjes omheen die er af vallen en door te krabben gaan die er wat sneller af.
- Katten rekken zich graag uit (zeker na het slapen) en een krabpaal kan een kat gebruiken om er tegenaan te gaan staan zich helemaal uit te rekken en de stijve poten te strekken.
- Het is een manier om geur af te geven. Daarvoor zitten er speciale geurklieren onder de poten, die met het krabben aan het krabobject worden afgegeven. Deze geuren geeft de kat af om zijn omgeving als “thuis” te laten voelen (zoals wij het gezellig in huis maken voor onszelf). Omringt door zijn eigen geur voelt de kat zich het prettigst. Deze geur verdwijnt steeds dus moet regelmatig vernieuwd worden.
- Katten gebruiken krabben als een manier om stress af te reageren. Let maar eens op: als er iets spannends gebeurt (er komt iemand binnen, er is een hard geluid, de deurbel gaat) gaan de katten vaak gelijk naar een krabpaal rennen om eens flink te krabben. Ze vinden het spannend en die spanning moeten ze even kwijt. Hoe meer spanning, hoe meer er vaak ook gekrabd wordt.
Dus genoeg redenen om voldoende krabmogelijkheden in huis te hebben om aan al die functies te kunnen voldoen. Het verschilt dus ook een beetje per kat hoeveel en waar er krabmogelijkheden moeten zijn. Maar hoe meer, hoe beter eigenlijk.
1. Welke krabpaal moet ik kopen?
Zorg dat je krabpalen hebt die passen bij het formaat van je kat. Een flinke volwassen kat heeft een krabpaal nodig die minimaal 90 cm hoog is. Gewoon een losse paal op een stevige voet is voldoende. Oudere katten krabben vaak liever horizontaal. Je kunt daarvoor een kokosmatje gebruiken of een krabkarton dat je op de grond kan leggen. Kittens vinden een S-vormig krabkarton heel fijn. Ik adviseer altijd verschillende krab-objecten te kopen zodat de kat zelf kan kiezen.
2. Hoeveel krabpalen heb je nodig?
In ieder geval, in elke ruimte waar de kat komt, twee stuks per kat. Katten willen graag een keuze hebben. Dus hoe meer katten je hebt, hoe meer krabpalen nodig zijn.
3. Waar zet je die krabpalen neer?
Allereerst vlakbij slaapplekken zodat je kat, zodra hij wakker wordt, zich lekker kan uitrekken. Bij toegangsdeuren van het huis. Hier komen soms vreemde mensen binnen, bellen aan om iets te brengen of lopen vreemde katten of honden. Dat alles kan wat spanning geven en als daar een krabpaal staat kan hij die spanning gelijk afreageren. Verder op plekken waar je kat vaak langs loopt. Observeer hem eens een poosje en kijk welke routes hij meestal neemt. Banken en stoelen zijn vaak het slachtoffer van de scherpe nagels en dat komt omdat die vaak midden in de kamer staan. Er zijn ook mooie hoekpaneeltjes om rond de hoek van een stoel te zetten.
4. Nooit straffen!
Wat je in ieder geval nooit moet doen is straffen. Het werkt averechts en door de stress gaat je kat alleen maar meer krabben. Dus weg met die plantenspuit, in je handen klappen of NEE roepen. Zorg voor alternatieven zodat je kat niet aan de bank hoeft te krabben.