12 kattenbak tips
Katten stellen nogal specifieke eisen aan hun kattenbak. Als daarmee iets mis gaat kan het voor je kat een reden zijn om naast de bak te gaan plassen. Deze richtlijnen gelden wellicht niet voor alle katten. Soms hebben katten een speciale voorkeur voor bijvoorbeeld het soort kattengrit. Daar kom je alleen achter als je verschillende soorten grit aanbied en je kat laat kiezen. Katteneigenaren bepalen natuurlijk welk grit gekocht wordt en dat doen eigenaren meestal op basis van hun eigen behoeften, op zich heel begrijpelijk. Is er niet teveel uitloop, ruikt het lekker, is het niet te duur, is het niet te zwaar, want je moet het wel sjouwen? Ik daag je uit om hiermee te experimenteren zodat je weet wat je kat fijn vindt en je daarop je keuzes rondom de kattenbak kunt baseren.
12 tips rond de kattenbak
Welke voorkeur heeft je kat als het gaat om de kattenbak?
- Twee bakken per kat.
Katten poepen en plassen liever niet op dezelfde bak, dus heb je voor een kat minimaal twee bakken nodig. - Genoeg bakken.
Heb je meerdere katten dan is het advies minimaal een bak meer dan er katten zijn, maar liever nog twee maal zoveel bakken als er katten zijn, zeker bij spanningen tussen de katten. Dat lijkt misschien overdreven maar uit onderzoek blijkt dat als er twee keer zoveel bakken zijn als katten, onzindelijkheid veel minder voorkomt. - Rustige plek.
De bakken moeten op rustige plekken staan en dus niet onder de trap, in een drukke kamer of naast de wasmachine. - Waar zet je de bak?
De bakken moeten niet naast elkaar staan maar verspreid door het huis zodat er altijd een bak in de buurt is. Dat geeft katten een veilig gevoel. - Formaat bak.
De bakken moeten groot genoeg zijn zodat je kat er zich goed in kan omdraaien en kan graven. De richtlijn is 1,5 keer de lengte van je kat, zonder staart. De meeste bakken uit de winkel zijn te klein. Een wasmachine lekbak of opbergbakken waar je een ingang in maakt voldoen vaak beter aan de eisen van katten. - Kap en klep.
Veel katten houden graag de omgeving in de gaten tijdens het doen van hun behoefte. Haal daarom de kap eraf en kijk of je kat dat prettiger vindt. Klepjes vinden katten helemaal niet fijn. Die slaan tegen hun rug en kont als ze in en uit de bak gaan. Haal die er in ieder geval van af. - Inhoud van de bak.
Kies voor zacht, klontvormend, reukloos zand, dat vinden de meeste katten het prettigst. Het is zacht aan de pootjes in tegenstelling tot veel grit wat uit scherpe steentjes bestaat. Ook houten pellets voelen niet fijn aan de pootjes van je kat. Ga er zelf maar eens op staan met je blote voeten. - Hoeveelheid grit.
Wanneer je kat plast en het raakt direct de bodem van de bak dan zit er te weinig grit in. Voordat het de bodem raakt moet er al een klontje zijn gevormd. Dan zul je er dus meer grit in moeten doen. Een oudere kat die last heeft van artrose zal liever een wat minder diepe laag grit hebben omdat dat minder zwaar is om in te graven. - Geen geurtjes.
Kies altijd voor geurloos grit. Babypoeder geur, bloemetjes of parfums vinden katten vreselijk omdat ze veel scherper ruiken dan mensen en kan een reden zijn waarom je kat naast de bak gaat plassen. - Schoonmaak.
Schep één à twee keer per dag de bakken uit, zo voorkom je nare geurtjes.
Maak eenmaal per week de bak leeg, sop het uit met heet water, goed drogen en schoon nieuw zand erin. - Soorten bakken.
Elektrische zelfreinigende bakken en hop–in bakken waarbij de kat aan de bovenkant in de bak moet springen adviseer ik niet te gebruiken. Ook dat kan een reden zijn om naast de bak te gaan poepen en plassen. Elektrische bakken maken herrie en zijn soms niet goed toegankelijk. Hop-in bakken zijn helemaal dicht en zit de opening aan de bovenkant. De kat heeft dus geen zicht op de omgeving en oudere of zieke katten kunnen moeite hebben met in de bak springen. - Toegankelijkheid.
Senioren en/of zieke katten willen graag een lage instap zodat ze makkelijker in de bak kunnen komen.
Hoe weet ik of mijn kat tevreden is met de kattenbak?
- Ik zie soms katten die fanatiek aan de binnenkant van de kap van de kattenbak krabben, een teken dat er iets mis mee is. Probeer eens of dat gedrag over gaat als je de kap verwijderd. Het kan zijn dat je kat zich opgesloten voelt en/of onveilig (zeker als er nog andere katten zijn of veel mensen in huis).
- Ook langdurig krabben rond de kattenbak kan een aanwijzing zijn dat je kat ergens moeite mee heeft.
- Een kat kan ook raar met zijn poten wijd op de bak gaan zitten, ook dat is een reden om eens kritisch te kijken naar de bak, het grit of het schoonmaakregime. Een “vreemde” houding op de kattenbak aannemen kan ook een medische oorzaak hebben.
- Als een kat als een pijl uit de boog een kattenbak op en af gaat is er meestal ook iets aan de hand. Meestal komt dat omdat het grit niet fijn is en wil hij er zo snel mogelijk weer vanaf.
Een kat die tevreden is met de kattenbak zal er rustig instappen, zijn behoefte doen, even graven en er weer af komen.
Een probleem met de kattenbak kan ervoor zorgen dat je kat naast de bak gaat plassen. Heb je alle twaalf bovenstaande richtlijnen nagelopen dan kan stress of een medische reden de oorzaak zijn.
De oorzaak van de stress kan zeer divers zijn en is vaak een combinatie van verschillende stressfactoren. Dan is het raadzaam om een kattengedragsdeskundige zoals ik te raadplegen. Om een medische reden uit te sluiten is een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk. Meer hierover lees je in mijn blog over onzindelijkheid.
Heb je nog vragen hierover, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag.
Wat is jouw ervaring met het gedrag van je kat als het gaat om de kattenbak? Plaats hieronder je reactie.