7 tips als je kat naast de bak plast.
Je kunt behoorlijk wanhopig worden als je kat met enige regelmaat naast de bak, op je bank of op je bed plast. Het is vies, stinkt, het beddengoed moet steeds gewassen worden en de meubels raken onherstelbaar beschadigd.
In deze blog krijg je 7 tips wat je hieraan kunt doen. Je kat doet dit namelijk met een reden en met deze tips zul je vaak het probleem kunnen oplossen.
Tip 1: Laat de urine controleren.
Katten zijn stress gevoelig en dat slaat in veel gevallen op de blaas en krijgen ze blaasontsteking. Bij een blaasontsteking gaan katten vaak naar de bak en doen kleine plasjes. Daarbij doet het plassen pijn en gaan katten pijn associëren met de kattenbak. Dat kan een reden zijn dat ze het naast de bak gaan doen. Laat daarom altijd de urine controleren door de dierenarts en vraag om pijnstilling. Pijn geeft stress en door de stress blijft de blaasontsteking in stand.
Tip 2: Sluit een medische oorzaak uit.
Katten zijn behalve roofdieren, zelf ook prooidieren en wanneer ze zich niet lekker voelen of pijn hebben zullen ze dat zoveel mogelijk proberen te verbergen. Een prooidier zal proberen nooit zwakte te tonen. Maak daarom een afspraak bij de dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten. Je kunt denken aan nier- en leverproblemen, suikerziekte, blaasproblemen, gebitsproblemen en artrose. Is je kat ouder dan 7 jaar dan is een seniorencheck aan te bevelen.
Tip 3: Zorg voor een goede kattenbak.
Een kattenbak moet voldoende groot zijn voor je kat. Een richtlijn is anderhalf keer de grootte van je kat (zonder staart). Zo zorg je ervoor dat je kat zich goed kan omdraaien in de bak. Sommige katten houden van een dichte bak, maar de meeste katten vinden een bak zonder kap het prettigste. Katten willen namelijk graag de omgeving in de gaten houden tijdens het doen van hun behoefte. In veel bakken zit een klepje wat heen en weer gaat als je kat erin of eruit gaat. Dat vinden katten heel irritant. Haal dat klepje er liever uit.
Tip 4: Zorg voor voldoende kattenbakken.
Katten poepen en plassen het liefst niet op dezelfde bak. De richtlijn is minimaal een meer dan het aantal katten, liever nog twee keer zoveel als er katten zijn. Dat lijkt misschien overdreven, maar onderzoek heeft uitgewezen dat als er twee keer zoveel bakken staan ten opzichte van het aantal katten, onzindelijkheid minder voorkomt.
Tip 5: Doe een goede vulling in de kattenbak.
De meeste katten vinden klontvormend, reukloos zacht zand het fijnst. Het is zacht voor de pootjes, urine veranderd heel snel in een klontje wat makkelijk is te verwijderen en katten kunnen er in graven. Je kunt verschillende soorten kattengrit aanbieden als je twijfelt over wat je kat fijn vindt. Kiezeltjes en houtkorrels lijken heel goed, maar leg er maar eens wat van op de grond en ga er met je blote voeten opstaan. Hoe voelt dat? Pijnlijk? Zo voelt het dus voor je kat ook.
Tip 6: Zet de bak op een rustige plek.
Zet een kattenbak niet in een drukke kamer, bij de trap of naast de wasmachine. Katten houden van rust en privacy. Zet de bakken ook niet naast elkaar. Twee bakken naast elkaar telt als een bak.
Tip 7: Zorg voor een schone kattenbak.
Een schone kattenbak is onontbeerlijk voor katten. Schep elke dag (of liever nog twee keer per dag) de kattenbak uit. Gooi elke week de hele bak leeg en sop die uit. Goed naspoelen en afdrogen en weer vullen met nieuw zand.
Heb je bovenstaande tips allemaal opgevolgd en blijft je kat naast de bak plassen dan is er meer aan de hand. Ik kan je helpen om het probleem op te lossen. Neem daarvoor contact met me op.