fbpx

Kat en Hond, gaat dat samen?

Leven als kat en hond

Dat is een bekende uitdrukking en suggereert niet een harmonieuze band. Sterker nog het staat voor voortdurend ruzie hebben. Maar hoe is dat in de praktijk? Gaan kat en hond nooit samen? Dat kun je zo niet zeggen, dat verschilt nogal, elke situatie is anders. In de praktijk kom ik nogal eens situaties tegen waarbij de relatie tussen hond en kat zo gespannen is dat de kat daar erg onder leidt. De kat is voortdurend op zijn hoede, kijkt steeds waar de hond zich bevindt en wat hij doet. Dat geeft heel veel stress bij de kat en kan zelfs leiden tot ziekte, onzindelijkheid en gedragsproblemen. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten.

Katten versus honden

Katten zijn behalve roofdieren ook zelf prooidieren en zijn dus ook van nature bang voor dieren die groter zijn. Bovendien is een hond ook een vleeseter. Alle redenen voor een kat om op zijn hoede te zijn voor honden.

Lichaamstaal

De lichaamstaal van honden en katten is ook compleet anders. Een hond die vrolijk met zijn staart zwaait is blij en heeft geen kwaad in de zin. Een kat die met zijn staart zwaait is geïrriteerd. Wanneer je daar geen rekening mee houdt, kan de kat boos worden en uitvallen. Een hond die zijn voorpoten naar beneden doet en zijn kont omhoog, daagt uit voor een spelletje. Een kat die zijn rug kromt, maakt zich groot en is angstig of boos.

Onderzoek

In 2018 is er onderzoek gedaan naar de relaties tussen honden en katten die met elkaar samenleven. Het onderzoek werd gedaan aan de hand van een vragenlijst onder 748 eigenaren die zowel een hond als een kat hebben.

Klik hier voor het onderzoek

Daaruit kwamen een paar dingen naar voren zoals dat de kat bepaald of ze vriendschap wil met de hond. De hond had over het algemeen geen moeite met de kat. Een kat heeft uiteraard meer te vrezen van een hond dan andersom, hoewel katten honden wel flink kunnen verwonden met hun scherpen nagels en tanden. Maar de kans dat een kat een hond doodbijt is natuurlijk vrij gering.

Hoe kan je zien dat er vriendschap is tussen de kat en de hond?
  • elkaar wassen
  • samen spelen
  • samen slapen
  • vrijwillig in elkaars nabijheid zijn

De meeste honden en katten in dit onderzoek wasten elkaar niet. Wel gaven eigenaren aan dat er soms met elkaar gespeeld werd en zelfs geslapen. Toch werd er regelmatig gezegd dat de kat zich niet helemaal op zijn gemak voelde bij de hond.

De meeste eigenaren zeggen dat de dieren elkaar goed verdragen, maar toch zien ze de kat de hond bedreigen (andersom gebeurde minder vaak).

Uit het onderzoek kwam ook dat katten die met honden zijn opgegroeid niet reageren als de hond nadert en ook werd er af en toe wel gespeeld met de hond. Katten die niet met honden zijn opgegroeid worden angstig als de hond op hun afkomt en spelen dus niet.

De onderzoekers raden aan om katten kennis te laten maken met honden als de kat jonger is dan een jaar. Een kat ouder dan een jaar zal minder geneigd zijn, zijn natuurlijk angst voor een groter dier opzij te zetten en er vriendschap mee te sluiten.

Conclusie

Of een hond en kat goed samen kunnen leven is dus afhankelijk van een paar dingen. De achtergrond van de hond, de achtergrond van de kat en de leeftijd van de kat.

Als de hond van jongs af aan met katten is opgegroeid en er niet achter aan rent of erg wild is naar de kat toe, is de kans groter dat de introductie met een nieuwe kat goed gaat verlopen. Maar ook de achtergrond van de kat is natuurlijk belangrijk. Is een kitten van jongs af aan opgegroeid met een of meerdere honden en gedroegen die honden zich sociaal naar de katten dan is de kans dat dit kitten later honden accepteert als huisgenoten groter. Wanneer je dus een kitten gaat uitzoeken en daar zijn honden aanwezig let dan goed op het gedrag van zowel de hond als de kat. Gedragen de honden zich sociaal naar de katten en is de kat niet angstig voor de honden, dan is de kans groter dat het bij jouw thuis gaat lukken. Zo niet, een kat die eenmaal bang is voor honden zal later moeilijker een hond accepteren.

Ook de leeftijd van de kat speelt een rol. Zoals uit het onderzoek al naar voren kwam kun je het beste een kat aan een hond introduceren voordat de kat een jaar is. Daarna wordt het een stuk moeilijker.

Twijfel je of je het wel of niet moet doen of heb je specifieke vragen hierover. Neem dan gerust contact met me op.

Plaats een reactie