Dwangmatig gedrag kat door Stress!

Katten zijn schone dieren en besteden een behoorlijk deel van hun tijd aan het schoon likken van hun vacht. Soms merk je dat ze zich wel heel veel likken en er kale, rode en soms zelfs ontstoken plekken ontstaan. Ook trekken ze soms hele plukken haar uit hun vacht.

schoonlikken

Allereerst kan je het beste eerst naar de dierenarts gaan om te kijken of:

 • ze last hebben van voedsel- of vlooien allergie, ook al heb je altijd hetzelfde voer en zie je nooit vlooien.
 • Ze last hebben van schimmel- of andere infectie.

Als daar niks uitkomt heeft je kat waarschijnlijk last van STRESS.

Katten zijn gewoonte dieren en houden van orde en regelmaat. Ze kunnen stress ondervinden wanneer er veranderingen in de leefomgeving zijn, b.v. andere meubelen, een baby erbij, andere huisdieren, verhuizing, spanning en ruzie tussen de huisgenoten, herrie, ruzie met een andere kat. Ook de opname in pension tijdens je vakantie geeft heel veel stress. Beter is het om ze in hun eigen omgeving te laten en een betrouwbare oppas te regelen ;).

Meestal verdwijnt de stress wanneer de oorzaak hiervan wordt weggehaald of de kat went aan de nieuwe situatie. Maar soms kom je er nooit achter wat de stress veroorzaakt heeft en blijft de kat overmatig likken en wordt het een gewoonte.

 

Wat kan je hier aan doen?

 1. Blijf kalm, maak je er niet te veel zorgen over, want jouw stress gevoelens breng je over op je kat. Het is op te lossen!
 2. Probeer een zo vast mogelijke regelmaat te creëren. Vaste etenstijden, vaste speel- en slaaptijden.
 3. Geef extra aandacht. Heb je meer katten, neem een moment van de dag de gestreste kat even apart. Andere dieren in een andere kamer en doe iets wat je kat leuk vindt. Of dat nu spelen of lekker bij je op schoot zitten is.
 4. Geef kwalitatief goed voedsel zonder kunstmatige toevoegingen. Stress kost veel energie en verzwakt de weerstand. Je kat wordt gevoeliger voor ziektes. Er is ook speciaal voer van Royal Canin, Calm. Soms werkt het heel goed, maar je moet het wel een paar maanden de tijd geven.
 5. Bedenk en maak zelf spelletjes. Kijk wat voor soort spelletjes je kat leuk vindt en speel daar op in. Klik hier voor wat voorbeelden: Zelf katten speeltjes maken
 6. Maak gebruik van een Feliway verdamper, die feromonen verspreidt.
 7. Overleg met de dierenarts of je tijdelijk wat kalmerende medicijnen kunt geven. Dat helpt soms om even uit de situatie te komen. En verzorg de plekken die onstoken zijn goed eventueel met een zalfje van de dierenarts. Jeuk en pijn geven ook weer stress!
 8. Lukt het niet om het probleem op te lossen blijf er dan niet mee zitten. Zoek naar een goede gedragstherapeut zoals:  Katten gedrags therapie

2 thoughts on “Dwangmatig gedrag kat door Stress!

 1. Regelmatig “ krabbelen “ aan gladde voorwerpen ( spiegel , bad ) ?
  Reden ? Is relaxed en geen veranderingen of id …( meerder katten doen het )

  • Hallo Nelleke, het is lastig om hier iets over te zeggen omdat ik de situatie, de katten en de omgeving niet ken. Van katten die in en rond de bak blijven krabben weet ik dat ze niet tevreden zijn met de bak. Dat kan te maken hebben met de bak zelf, de inhoud, de kap wel of niet erop of waar de bak staat. Ook de hoeveelheid bakken en het aantal katten in huis kan een rol spelen. Waarom ze in bad of op gladde voorwerpen krabben kan ik zo niet beoordelen. Je katten willen in ieder geval iets zeggen. We kunnen een betaalde bel afspraak zodat ik wat meer achtergrond informatie krijg. Vaak kom ik er in een gesprek achter dat er wel al meer dingen spelen. Ik kijk er toch weer anders naar. Je kunt me mailen als je een belafspraak wilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *