Kattenpraat

boze kat flikrKattengedrag: Hoe communiceert uw kat?

Ik heb zelf nooit katten gehad, maar ik vond ze wel altijd heel leuk. Als ik er één op straat tegenkwam wilde ik ze altijd graag aaien. Toen ik als assistente ging werken bij een dierenarts, viel het me op dat ze soms zo onberekenbaar zijn. Vooral als ik ze uit hun mandje moest halen op de tafel bij de dierenarts. Het leek soms alsof ze plotseling uit het niets opsprongen en je aanvielen.
Maar later besefte ik dat ik dan al heel wat stress signalen had gemist. Al doende leert en in de loop van de jaren heb ik geleerd hoe katten zich gedragen en welke signalen ze afgeven. En natuurlijk ook hoe ik het beste met ze om kan gaan.

Waar honden vrolijk tegen je opspringen om kennis te maken, verstoppen katten zich meestal en als je eenmaal zit komen ze voorzichtig te voorschijn om dan op een afstand naar je te kijken, jou, je tas, je jas en je shawl te besnuffelen en bij gebleken geschiktheid geven ze hun geur aan je af door middel van kopjes geven. Katten hebben dus een hele andere taal dan honden en mensen en het leek me goed al die signalen die katten afgeven eens op een rijtje te zetten. Maar ik begin bij het begin. Waar leert een kitten wat de regels van het kattengedrag zijn?

Socialisatie:
kat en hond slapen mediumIn de eerste 2 maanden van het kitten leert het alles aan wat een kat moet weten voor een goed kattenleven. Allereerst van de moeder en nestgenoten, maar ook van de omgeving waarin het opgroeit. Zijn er in deze omgeving geen andere katten, honden of kinderen dan zal het kitten daarin zijn latere leven ook moeite mee kunnen hebben. Daarom is het belangrijk om in die eerste fase van zijn leven ook zoveel mogelijk kennis te laten maken met allerlei situaties, dieren en mensen.
Katten elke dag even met kinderen laten spelen en regelmatig even optillen zal ze in hun latere leven een stuk makkelijker in de omgang maken.
Dat betekend niet dat ze in hun latere leven niets meer kunnen leren en elke kat heeft ook een eigen karakter en wordt gevormd door genetische factoren.

Geuren:
Katten laten veel chemische boodschappen achter. De geurklieren zitten langs de bek, op het voorhoofd, op de staart en in de voetjes. Ze geven hun geur af aan elkaar, aan ons of aan objecten.
Daarbij laten ze boodschappen achter:
• aanwezigheid
• wanneer
• gemoedsgesteldheid
Daarmee geven ze boodschappen aan elkaar om elkaar op afstand te houden en conflicten te vermijden.
Ook het sproeien heeft dezelfde functie en wordt voornamelijk buiten gedaan om het territorium af te bakenen.

Krabben:
Het krabben aan bomen, wanden en banken heeft ook een markeerfunctie die zichtbaar is maar ook worden door de geurklieren aan de poten, geuren afgegeven.
Tegelijk heeft het krabben ook de functie om de nagels te onderhouden en poten, schouder en rug te strekken. Een krabpaal die rechtop staat, waar tegen geleund kan worden en die groot genoeg is om zich helemaal uit te strekken is de meest ideale krabmogelijkheid.

Visuele communicatie:
Katten letten niet op gezichtsuitdrukkingen en zullen in de confrontatie met soortgenoten kiezen voor vechten of ontwijken.

Actief of passief reageren:
Katten kunnen op 2 manieren reageren op een bedreiging.
boze katActief: kromme rug, haren overeind, tanden en nagels laten zien, oren plat en blazen
Passief: oren plat en in elkaar duiken.
Voor welke ze kiezen hangt af van de ervaring die ze opgedaan hebben met wat het beste werkt.

Staart:
Neutraal hangend: niets bijzonders aan het doen, op weg naar de eetbak of de kattenbak.
Omhoog: nieuwsgierig, blij, vrolijk
Omhoog maar met puntje naar beneden: druk met spelen, weglopen.
Hard zwiepend: spanning, boos, pas op.
Zacht zwiepend: opgewonden.

Snorharen:
Naar voren: woede
Naar achter en plat tegen de kop: angst
Naar voren en wijd uit: opwinding

Oren:
Rechtop naar achteren: woede
Opzij en plat tegen de kop: angst
Rechtop naar voren: opwinding

Geluid:
Als kitten maken ze verschillende geluidjes om te communiceren met de moeder, maar die verdwijnen geleidelijk.
Bij agressie wordt wel vaak gegromd en geschreeuwd.
Blazen is een defensief geluid.
Verder maken kater en poezen wel indringende geluiden als ze elkaar roepen tijdens de krolsheid.
Kekkeren: wanneer een kat naar een vogel kijkt en hem graag wil vangen maar dat niet kan, wil een kat nog wel eens heel snel een geluid maken wat lijkt op kek-kek-kek-kek. In het YouTube filmpje een opname hiervan.
klik hier voor filmpje kekkeren

Spinnen:
Wordt meestal gedaan uit tevredenheid, maar ook katten die pijn hebben doen het soms.
Klik hier voor meer over spinnen.

Miauwen:
Katten miauwen vooral tegen de eigenaren en leert zo op welk geluid we het best reageren. B.v. lang miauwen, dan krijg ik eten. Een kort miauwtje bij de deur, zorgt dat ze de deur opendoen. Herkenbaar?

Tot slot:
Het zou misschien kunnen dat je denkt: “maar mijn kat, doet soms….. en ik begrijp niet wat dat betekend”. Laat mij dat weten.
Stuur een mail naar info@purrfectpetservice.nl o.v.v. kattengedrag.

One thought on “Kattenpraat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *