Wel of niet enten?

Vaccineren op maat

Mensen die honden of katten hebben kennen het, de jaarlijkse gang naar de dierenarts voor de inentingen.  Is het nodig, ja of nee? Kan het nadelige gevolgen hebben? Of is het schadelijk om het niet te doen? In deze blog wil ik graag antwoord geven op deze vragen.

vaccinatie-hond

 

 

Waar worden honden precies tegen ingeënt?

  1. Hondenziekte
  2. Parvo
  3. Hepatitis

Katten worden ingeënt tegen Kattenziekte en Niesziekte.

De meeste van deze vaccins worden jaarlijks gegeven omdat de fabrikant de werking voor 1 garandeerd. Maar dat betekent niet dat het niet langer werkt. Of het vaccin nog werkzaam is kun je alleen controleren als je de hoeveelheid antilichamen telt die nog aanwezig zijn in het bloed. Dit heet een titerbepaling en daarvoor is maar 1 druppeltje bloed nodig.

Is vaccineren nodig ja of nee?

Wanneer er veel minder mensen hun honden of katten laten vaccineren, zal een ziekte vroeg of laat weer de kop op steken, een zogenaamde uitbraak en dat wil je niet. Dus is het belangrijk om te zorgen dat de meeste dieren beschermd worden zodat de kans op een uitbraak zo klein mogelijk is.

Kan vaccineren nadelige gevolgen hebben?

Dieren die een verzwakt immuunsysteem hebben, ziek of oud zijn kun je beter niet vaccineren omdat het juist een beroep doet op het lichaam maar het moet dan wel gezond zijn. Er zijn soms bijwerkingen die meestal vanzelf verdwijnen

En er zijn geen onderzoeken die bewijzen dat vaccineren op grote schaal risico’s met zich meebrengen. Maar bewijs dat het ongevaarlijk is, ook op lange termijn zijn er ook niet. Maar te overdreven vaccineren is ook niet de bedoeling.

Hoe weet je of je hond of kat goed beschermd is?

Je kunt het alleen zeker weten door het te meten. Dat kan dus met een druppeltje bloed en met behulp van de zogenaamde Vacci-check titerbetaling.

Wanneer is de Vacci-check aan te bevelen?

  1. bij pups of kittens omdat ze van de moeder antistoffen meekrijgen en geef je de inenting te vroeg dan werkt deze niet omdat de antistoffen van de moeder nog aanwezig zijn.
  2. bij oude of zieke honden want als de bescherming nog voldoende is hoef je niet te vaccineren.
  3. bij dieren die gevoelig hebben gereageerd op eerdere vaccinaties
  4. bij dieren die uit het buitenland komen of zwerfdieren waarvan je de geschiedenis niet kent.
  5. als je niet wilt dat je dier te veel gevaccineerd wordt terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Kosten

Mensen vinden de kosten voor het vaccineren vaak hoog, zeker als je meerdere dieren hebt. Het doen van bloedonderzoek om de titer te bepalen kost ook geld (gemiddeld € 60), maar daar kan wel uit blijken dat er een jaar of meer vaccineren kan worden overgeslagen.

Los van de kosten is er het gevaar dat mensen daardoor jaren niet met hun dieren bij de dierenarts komen, waardoor belangrijke gezondheidsproblemen onopgemerkt blijven. Een tumor, gebitsproblemen, nierfalen, hoe vaak komt het niet naar boven met een routinecontrole voor een vaccinatie?

Dus ook als je niet hoeft te vaccineren is het wel verstandig om elk jaar je dier te laten checken door de dierenarts.

Hoe gaat een Vacci-check in zijn werk?

Zoals gezegd wordt er een druppeltje bloed afgenomen en die wordt opgezogen in een klein buisje (capillaire) en in een blokje met openingen, waarin het bloed in geplaatst wordt.

 

Er wordt een druppeltje bloed afgenomen die wordt opgezogen in een smal buisje.

Er wordt een druppeltje bloed afgenomen die wordt opgezogen in een smal buisje.

 

Het afgenomen bloed wordt in een blokje geplaatst.

Het afgenomen bloed wordt in een blokje geplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

Volgens een bepaald tijdsschema moet er een kaartje met controle stippen telkens verplaatst worden en zal er na ca. 20 minuten een verkleuring van de stippen te zien zijn.

Volgens een bepaald tijdsschema moet er een kaartje met controle stippen telkens verplaatst.

Na ca. 20 minuten zal er een verkleuring van de stippen te zien zijn.

Na ca. 20 minuten zal er een verkleuring van de stippen te zien zijn.

 

 

 

 

 

 

De stippen kun je tegen een schaal houden waarmee je de verkleuring kunt vergelijken. Het vakje met de C geeft de controle stip weer. Alles wat donkerder is, is goed. Zijn de stippen lichter dan is de enting niet meer voldoende werkzaam.

De stippen kun je tegen een schaal houden waarmee je de verkleuring kunt vergelijken. Het vakje met de C geeft de controle stip weer. Alles wat donkerder is, is goed. Zijn de stippen lichter dan is de enting niet meer voldoende werkzaam.

 

Tot slot.

Deze titerbepaling is niet mogelijk voor Kennelhoest of voor de ziekte van Weil.  Die moeten elk jaar opnieuw gegeven worden als dat nodig is. Pensions willen graag dat honden tegen kennelhoest gevaccineerd zijn en als je hond veel zwemt in open water is het raadzaam tegen de ziekte van Weil in te enten.

Deze test is heel betrouwbaar, maar is wel een momentopname.

Het kan zijn dat een hond of kat 1 jaar of soms zelfs een paar jaar voldoende beschermd is zonder her-vaccinatie, maar dat kun je dus alleen bepalen door deze test. Meten=weten.

In heel Nederland en Belgie zijn dierenartsen die deze testen kunnen uitvoeren, maar lang nog niet overal. De test zelf is erg duur en het is een arbeidsintensieve test omdat je om de paar minuten het kaartje moet verplaatsen, dus je kunt er niet bij weglopen. Wel is het mogelijk om deze test met een aantal dieren tegelijk te doen, wat dan weer kan schelen in de kosten.

In onderstaande link vindt je de dierenartsen die deze test uitvoeren.

https://www.nmlhealth.com/vaccicheck

De foto’s zijn genomen op de openingsdag van Dogtopia in Berkel & Rodenrijs waar dierenarts Brenda Ooms deze  test heeft uitgevoerd.

Heb je nog vragen? Mail ze naar info@purrfectpetservice.nl

Groetjes,

Lenny

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *